Black Japs

De datum van deze foto uit 1965 van The Japs bij de Rodahal is onbekend. Van links naar rechts Jan Offermans, Jan Bahnen, Frits Abrahams, Flip Manuel, Jan Florentinus en Henk Meys
The japs 1965.jpg

Algemeen

Deze muziekformatie wordt omstreeks 1984 opgericht door Marcel Bahnen. De groep start als Rock 'n' Roll formatie, maar speelt later ook andere muziekstromingen. Haar naamgeving ontleent zij aan het bestaan van beat/indo rock bands uit de jaren '60: The Japs (met oa. Jan Bahnen, Henk meijs, Jan Offermans e.a.) en The Black Shads (met oa. Frans Bahnen, Niek Bahnen, Andre Wetsels, Jo Reuleaux en Jo Rothkrans). Door deze namen samen te voegen krijgt de groep haar eigen naam. In de eerste 2 weken heet de groep "The Blue Japs". Jan Bahnen overlijdt in Februari 2004. Haast legendarisch zijn de meerdere optredens tijdens het WMC, bij HCK, Hockeyclub Kerkrade en in café 'Kirchroa Alaaf'.

Historie

1984

Bij de start bestaat de groep uit de volgende personen:

Later, in 1986, vindt er door verandering van interesses en werkkringen een wisseling in de formatie plaats en ziet deze er als volgt uit:

  • Bahnen, Marcel (zang en gitaar);
  • Antoine Körver (basgitaar en backing vocals, later Dark Sunbirds en Sixty 1 Bars: http://www.sixty1bars.com);
  • Heinz Langohr (gitaar en backing vocals);
  • Bernie de Vries (toetsen);
  • Henny Hodiamont (slagwerk); (deze volgt Paulus Wijfels op, die korte tijd als drummer fungeert)
  • Patrick Ruiters (geluidstechniek);

In de twee jaar die hierop volgen heeft de groep een aantal succesvolle optredens in de nabije omgeving (Oostelijke Mijnstreek), maar ook in het Duitse achterland, in plaatsen als Aken en Düsseldorf.

1989

Vanaf 1989 tot aan de ontbinding in 1996, bestaat de groep, na onder andere het toetreden van Jenny Gooren, uit:

De groep gaat nu een nog succesvollere periode tegemoet door deze verandering in de formatie en de consequenties die dat heeft voor de mogelijkheden die het vernieuwde repertoire biedt. Naar verluidt, zijn er muziekopnames beschikbaar die opgenomen zijn in de Weerwaas studio's van Jos Wiertz. In 1996 valt onder druk van veranderde wensen bij de groepsleden het doek voor deze muziekformatie.

Enkele leden gaan verder in de formatie The Illusion.

2005

Ludwig Esser, Patrick de Groot, Marcel Bahnen, Guido Handels en Richard Wallut, komen bijeen om een optreden te realiseren als groep The Black Japs. Gekozen is voor deze samenstelling omdat het met deze groepsleden allemaal is begonnen. De datum en tijd van optreden zijn vooralsnog onbekend.

2012 - verder

Marcel Bahnen, Antoin Körver, Bern de Vries en Henny Hodiamont laten de Black Japs een doorstart maken om een 'Black Japs Revival' te kunnen organiseren tijdens het WMC van 2013. Op een vooralsnog onbekende datum verzorgen zij een optreden in het Paviljoen bij het Continium.

Op zaterdag 6 december 2014 werd in het Catharinahoes een reunie-optreden gegeven, dat wegens succes nog eens werd herhaald op 21 maart 2015 in “De Wieëtsjaf”. De bezetting tijdens deze reunie-optredens:

  • Marcel Bahnen – zang/gitaar
  • Henny Hodiamont – drums
  • Bernie de Vries - toetsen
  • Antoine Körver – bas

Op de foto hiernaast in het Catharinahoes, staan ook leden van The Japs en The Black Shads.

Afbeeldingen