D'r Vóttekletsjer

Vottekletsjer.jpg

Dit kunstwerk van Miriam Vleugels staat sinds 16 juni 2019 op de rotonde Laurastraat/Kommerveldlaan in Eygelshoven. Collega Paul Slangen hielp bij de vervaardiging van het beeld. De Vóttekletsjere is een typisch ‘Egelser’ aanduiding voor de bevolking van Eygelshoven. Gedurende het carnavalsseizoen wordt Eygelshoven dan ook omgedoopt tot het Egelser Vóttekletsjerriek.

Omdat er behoefte bleek te zijn om óók een stukje mijnverleden in het ontwerp te verwerken koos Miriam symbolisch voor een mijnpaard. Het mijnpaard heeft in de toenmalige mijn Laura een belangrijke rol gespeeld. Deze paarden hebben vele jaren de kolenkarren door de mijngang getrokken, naar de schacht en terug. Het mijnpaard Flora heeft daarnaast geschiedkundig ook nog een rol gespeeld in de historie van Burgerlust.

Mens en paard werkten intensief samen en met die grondgedachte creëerde zij een ‘wezen’, een combinatie van mens en paard. D’r Vóttekletsjer herrijst uit het donkere mijnwerkersgesteente en zoals zijn naam letterlijk vertelt slaat hij zichzelf op de billen. En dat alles uitgevoerd in de kleuren van het wapen van Eygelshoven.

Aanvankelijk was veel kritiek op het beeld, met name op Social Media. Sommigen vonden het beeld pornografisch, anderen waren niet te spreken over de felle kleuren.