Gasfabriek

De gasfabriek van Kerkrade lag in de buurt van station Kerkrade-Rolduc, aan de huidige Wijngaardsberg in Haanrade. In 1916 wist de Noorsche Gasmaatschappij in Kerkrade, het centrum van het Nederlandse kolendistrict, een concessie te bemachtigen voor de duur van 50 jaren. De concessieverlening was opmerkelijk, omdat gemeenten doorgaans zelf gasfabrieken oprichtten omdat dan de opbrengsten in de gemeentekas vloeiden. Voor de gaswinning was steenkool nodig en die werd gehaald bij de lokale mijnen. De fabriek in Kerkrade was in werking van 1916 tot 1946. Ze is ontworpen en gebouwd door de Haagse architecten A.P. Smits en H. Fels, met medewerking van de Kerkraadse tekenleraar en gemeente-architect Cornelius Duyckers.

Hoewel de Kerkraadse gasfabriek in 1946 nog winstgevend is kampt het Noorse moederbedrijf met steeds verder groeiende tekorten. In dat jaar is de gasfabriek voor ongeveer Fl.200.000,- (op de balans van 1945 prijkte het bezit nog met een waarde van Fl.585.877,-) overgenomen door Limagas, de Limburgse Maatschappij voor Gasdistributie NV. Limagas zou de fabriek meteen sluiten.[1]

Het huis gelegen aan de Grupellostraat 8 werd in 1913 gebouwd als woning voor de toenmalige directeur van de gasfabriek.

Directie

Bronnen

  1. V.V.O.F. Mededelingenblad nr.4, december 2005, blz.3-5