KGV:Veel Gestelde Vragen

Inhoud

Deze pagina is overgenomen van wikipedia.org en aangepast aan deze site.

Ben je nieuw op Wikipedia, dan is de pagina welkom voor nieuwelingen speciaal voor jou. Je zult er veel informatie vinden; je kunt hier een uitleg vinden over Zoeken. Maar je kunt natuurlijk ook links aanklikken op de Hoofdpagina en op Recente wijzigingen. En denk je erover om ook iets bij te dragen, maar weet je niet precies wat en hoe, lees dan Hoe je mee kunt doen.

1. Bijdragen aan de Wikipedia

Op de pagina staat er een knop bewerk, mag ik daarmee zomaar veranderingen aanbrengen?

A. Ja, dat mag. Het is zelfs het centrale idee achter een Wikipedia. Doordat iedereen pagina's kan veranderen, kan iedereen zijn of haar kennis achterlaten. Als iemand onzin produceert, wordt dat meestal snel ontdekt door een van de andere bezoekers of vrijwilligers en verbeterd. De medewerkers van KGV behouden zich het recht voor het bewerken van een onderwerp stop te zetten, wanneer een en ander niet valt binnen de kaders die KGV aan deze website gesteld heeft.

Waarom zijn sommige links rood en andere blauw?

A. (Nog) niet bestaande pagina's worden aangegeven met een rode link (of indien expliciet gekozen een ? erachter), terwijl reeds ingevulde links blauw oplichten. Met Speciaal:voorkeuren is e.e.a. in te stellen (mits ingelogd).

Hoe start ik een nieuwe pagina?

A. Zie Een nieuwe pagina aanmaken.

Hoe kan ik een pagina bewerken?

A. Zie Uitleg

Zijn er richtlijnen en tips?

A. Ja, KGV heeft een aantal randvoorwaarden opgesteld om eea mogelijk te maken. Zij staan vermeld op kgv:Criteria.

Ik ben in een onderwerp geïnteresseerd, maar voel me niet zeker genoeg om er een nieuw artikel over te beginnen. Wat kan ik doen?

A1. Voeg je onderwerp toe aan de pagina Gewenste artikelen.

A2. Begin die pagina toch maar, en voeg een opmerking toe met waarom je er niet zo zeker van bent. Anderen zullen de draad oppakken waar jij gestopt bent.

Hoe weet ik of ik bronmateriaal naar de Wikipedia mag kopiëren? Er staat zo'n strenge waarschuwing bij: "GEBRUIK VAN BESCHERMD MATERIAAL ZONDER TOESTEMMING VAN DE RECHTHEBBENDE IS VERBODEN". Geldt dat in mijn geval ook?

A1. De inhoud van de KGV encyclopedie valt onder de GNU Vrije Documentatie Licentie. Kort gezegd: tenzij het te kopiëren materiaal (1) publiek domein is (zodat het vrij is van wettelijk beschermend eigendomsrecht/copyright) of (2) net als Wikipedia valt onder dezelfde GNU Licentie, kun je het naar alle waarschijnlijkheid niet gebruiken. Heb je maar enige twijfel, gebruik het materiaal dan niet! Of overleg eerst met de anderen op de site. Er is vast wel iemand die reageert.

A2. Dit wordt bepaald door auteursrecht, die betrekking heeft op letterlijke stukken tekst, foto's en dergelijke. In principe heb je voor het overnemen hiervan toestemming nodig van de rechthebbende(n). Er zijn echter allerlei bijzondere gevallen:

 • Kale feiten kun je (uiteraard!) zonder meer opnemen, of in je eigen woorden beschrijven.
 • Veel (vaak historisch) materiaal maakt deel uit van het publieke domein, doordat beschermingstermijnen verstreken zijn, of niet meer te achterhalen valt wie rechthebbende(n) zijn. Zulk materiaal is vrij te gebruiken.
 • Mogelijk is er door rechthebbende(n) toestemming gegeven, kun jij deze vragen, of wordt materiaal verspreid onder voorwaarden die compatibel zijn met die van Wikipedia, de GNU Vrije Documentatie Licentie.
 • Voor bepaalde materialen is auteursrechtelijke bescherming niet, of slechts beperkt van toepassing. Dit geldt bv. voor veel overheidsinformatie zoals wet-teksten of de troonrede.

Een misvatting is dat er een "Copyright © jaartal" bij een tekst zou moeten staan om auteursrechtelijke bescherming te hebben. Dat is niet zo, auteursrecht geldt ook zonder zo'n vermelding.

Over het algemeen is het netjes (en nuttig) bronnen te vermelden, en waar mogelijk Openbare bronnen te gebruiken. Bij twijfel kun je overleggen met anderen.

Waarom zijn er geen reclamebanners en pop-ups op deze site?

A. Er zijn veel redenen, hier een paar;

 1. De stichting KGV betaalt alle kosten die met deze site te maken hebben.
 2. Omdat de reclameboodschap de objectiviteit en neutraliteit van een artikel ongeloofwaardig maakt.
 3. Omdat de inkomsten voor een deel gedekt worden door sponsors die een apparte sponsor pagina krijgen.
 4. Omdat dit een serieuze encyclopedie is en geen poging om een commerciële encyclopedie te imiteren.
 5. Omdat het dan veel moeilijker zou zijn om mensen te vinden die teksten en afbeeldingen ter beschikking willen stellen als het een commerciële indruk maakt.
 6. Omdat het niet nodig is.
 7. Omdat er een plaats moet zijn waar objectieve informatie voorrang heeft op commercie.

2. Over (de) Wikipedia

Wat is een Wiki?

A. Zie Wat is een wiki?

Sinds wanneer bestaat de Wikipedia Software?

A. Sinds 15 januari 2001. Het idee een door Nupedia gesteunde wiki te beginnen kwam voort uit een gesprek dat Larry Sanger had met Ben Kovitz op de avond van 2 januari. De software waarop een wiki draait is vrij beschikbaar. Sinds 5 November 2004 draait de KGV site onder deze software.

Wie is de eigenaar van Wikipedia?

A. Er is de Wikipedia Foundation die voor alle projecten waaronder Wikipedia verantwoordelijk is en eigenaar is van de servers. De teksten in Wikipedia zijn vrijgegeven onder de GNU-licentie voor vrije documentatie. Dit betekent dat de "eigenaar" van de teksten de schrijver is, maar dat deze er slechts zeer weinig eigendomsrechten op kan laten gelden. Zolang men zich aan de voorwaarden van de licentie houdt (de voornaamste eis is dat verdere verspreiding ook weer onder dezelfde licentie valt), mag iedereen met de teksten doen en laten wat hij of zij wil.

Er bestaan heel wat klonen van Wikipedia, en ze functioneren allemaal weer iets anders. Welk systeem gebruikt deze site?

A. De huidige versie draait op Mediawiki software].

3. Hoe kan/moet ik....?

Hoe kan ik een pagina verwijderd krijgen? (Bijvoorbeeld een die ik zelf geschreven heb)

A1. Op verzoek van velen: spring voorzichtig om met artikelen waarmee je niet zelf begonnen bent, of waar anderen waardevolle bijdragen aan hebben geleverd. Maar strikt gesproken is er niets wat je ervan kan weerhouden: je hoeft dan alleen maar de tekst van de pagina te wissen. Ook kun je bovenaan de pagina op de naam klikken en links ernaar verwijderen. Maar nogmaals, wees daar enorm voorzichtig mee en geef altijd aan wat je hebt verwijderd en waarom. Kom je echt baarlijke nonsens tegen, dan kun je dat gedeelte van de tekst van de pagina natuurlijk verwijderen.

A2. Vaak kan de pagina naar een bruikbaarder plaats gedirigeerd worden. Stel, iemand schrijft een mooi artikel over 'WMC'. In plaats van de pagina te wissen, kun je de titel beter veranderen in "Wereld Muziek Concours"; daar is een handige functie voor: 'Wijzig titel', ook wel aangetroffen met de button 'Move'. Schrijft iemand een prima artikel over "Haselier", dan kun je die op dezelfde manier naar "Frans Haselier" hernoemen. De oude titel krijgt automatisch een REDIRECT-commando, zodat de oude pagina vanzelf naar de nieuwe pagina verwijst, en de links naar de oude pagina blijven werken.

A3. Als de twee bovenstaande oplossingen niet voldoende zijn (dit is bijvoorbeeld het geval als een pagina alleen maar onzin bevat, als de tekst auteursrechten schendt, of als de tekst naar een andere pagina moet, maar er geen redirect moet komen. Zet dan een link naar de pagina op Te verwijderen pagina's. Medewerkers van de stichting hebben de sleutel om pagina's uit het systeem te verwijderen. Op die pagina staat aangegeven wanneer de verwijdering gedaan zal worden. Tot die tijd kunnen andere deelnemers nog bezwaar maken tegen de verwijdering.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de veranderingen op al die pagina's zonder zelf regelmatig de onderwerpen te moeten aanklikken om dat na te gaan?

A1. Je kunt je favoriete pagina's volgen door ze op te geven op je eigen Volglijst. Hierop kun je zien welke van die pagina's het laatst zijn aangepast, wanneer en door wie, en je kunt de wijzigingen langslopen.

A2. Je kunt ook gebruik maken door de zogenaamde RSS feed in je RSS lezer in te voeren. Er zijn zat plekken op internet die je vertellen hoe je dat moet doen. De RSS link staat op de hoofdpagina.

Is het mogelijk om al mijn eigen bijdragen op een rij te krijgen?

A. Ja, dat kan. Wanneer je in de lijst Recente Wijzigingen op je gebruikersnaam of -ID klikt, of op de deelnemerslijst op je eigen gebruikersnaam, dan verschijnt een lijst met alleen je eigen bijdragen. Zo kun je trouwens ook het werk van andere individuele deelnemers bekijken, als je daar nieuwsgierig naar bent. Hieruit kun je ook concluderen dat het goed is om jezelf als gebruiker aan te melden in plaats van door het leven te gaan als ip-adres.

Hoe werkt de zoekfunctie aan de linkerkant van de pagina?

A. Zie Zoeken.

Hoe kan ik aangeven dat ik graag een nieuw artikel in Wikipedia NL zou willen zien over een bepaald onderwerp?

A. Zet het onderwerp op de pagina Gewenste artikelen

Hoe krijg ik afbeeldingen in mijn pagina's?

A. Zorg allereerst dat je het recht hebt om dat materiaal te gebruiken, want het wordt meteen publiek domein in deze encyclopedie, zie GNU Vrije Documentatie Licentie.

Je kunt een afbeelding uploaden naar KGV, en daarna de instructies volgen. Het verdient aanbeveling het bestand in een grootte van maximaal 100KB te maken voordat je het uploadt.

Op de bladzijde waarop de afbeelding komt, kun je de afbeelding op de juiste plaats krijgen door het in een tabel te zetten, bijvoorbeeld met <table align="right"><tr><td>[[Afbeelding:De_bestandsnaam.jpg]]</td></tr></table>.
Zonder tabel en tegen de linker kantlijn: [[Afbeelding:afbeeldingnaam.png]] (of .jpg of .gif of...).
Voor erg grote afbeeldingen kun je een link creëren middels [[Media:De_bestandsnaam.jpg]]. Het verdient aanbeveling de knop 'Toon bewerking ter controle' te gebruiken om vooraf te kijken hoe het eruit komt te zien. Meer informatie hierover vind je op de helppagina's.

Hoe werk ik met geluid?

Geluidsfragmenten zijn te gebruiken met [[Media:midibestand.mid|klikbare naam]], [[Media:wavebestand.wav|klikbare naam]], [[Media:oggbestand.ogg|klikbare naam]] enz. Wees wel heel voorzichtig met uploaden i.v.m. copyrights. Houd er ook rekening mee dat de beschikbare schijfruimte, dataverkeer en bandbreedte beperkt is. KGV behoudt zich het recht voor om te grote bestanden te verwijderen. Het veschil tussen groot en te groot is op dit moment nog niet bekend.

Andere vragen

Waar kan ik vragen stellen over de inhoud of organisatie van een pagina?

A. Op de overlegpagina. Boven elke pagina staat een knop 'overleg' naar een overlegpagina aangegeven. Ook boven deze pagina.

Iedereen hier kan een pagina bewerken; hoe betrouwbaar kan de inhoud dan zijn?

A. Deze encyclopedie verschilt tot nu toe van alle andere encyclopedieën op het web. Je kunt de betrouwbaarheid het beste zelf beoordelen aan de hand van de artikelen. Dit project groeit met de dag en iedereen schaaft eraan mee. Kijk naar andere wikipedia projecten om een indruk te krijgen van die betrouwbaarheid.

Kan één of andere malloot alles op Wikipedia zomaar wissen?

A. Nee, niet echt. Daarvoor moet je minimaal een Moderator zijn, en dat word je niet zo maar. Iedereen kan weliswaar een pagina leegmaken, maar dat is zo weer hersteld. Als iemand echt grof bezig is geweest pagina's te vernielen, kunnen moderators die persoon blokkeren, zodat deze niet meer op de site kan werken.blokkeren.

Hoe kan ik vandalisme of een gewiste pagina herstellen?

A. Dat kan heel eenvoudig, je klikt op de "geschiedenis" van het artikel (midden bovenaan). Je krijgt dan een lijst met versies te zien. Je klikt dan op de laatste waarvan je denkt dat deze goed is. Dan klik je op "bewerk". Je krijgt dan een waarschuwing dat het een oude versie is. Die negeer je en je slaat het artikel op zonder iets te veranderen. In de samenvatting schrijf je bijvoorbeeld "herstel tot versie door .... (naam Gebruiker)".

Wat gebeurt er als twee mensen op hetzelfde moment een pagina bewerken en willen opslaan?

A. Wie het eerst zijn bewerking opslaat zal er niets van merken. Nummer twee zal na het geven van het commando 'nakijken' of 'opslaan' de waarschuwing 'bewerkingsconflict!' op het scherm krijgen. Je ziet dan meteen ook het scherm van de nieuwste versie, waarop je jouw bewerking kunt invoegen, nakijken en opslaan.

Wat is het nut van het instellen van een gebruikersnaam?

A. Het is niet verplicht, maar hiermee kun je allerlei voorkeuren instellen. Ook komt je gebruikersnaam dan in plaats van een onpersoonlijk IP-nummer achter je bijdragen in de lijst met Recente wijzigingen te staan. Om je voorkeuren in te stellen: meld je eerst aan via Aanmelden en ga daarna naar Voorkeuren.

Sinds medio 2006 is het linker navigatiemenu stevig aangepakt. Een aantal mensen heeft geklaagd dat het navigatie menu te verwarrend werkt. Het is dan nu ook sterk uitgedund. De toolbox die er eerst ook stond is nu alleen toegankelijk voor aangemelde gebruikers.

Wat is een goede manier om op een andere pagina een link naar de Wikipedia te zetten?

A . De meesten van ons geven waarschijnlijk de voorkeur aan een directe link naar de Hoofdpagina van KGV. Want dan zien nieuwkomers beter wat voor pagina het is, en worden ze hopelijk meteen enthousiast genoeg om mee te doen. Wil je per se een link plaatsen naar een bepaald onderwerp, dan moet je dat natuurlijk doen, wat houd je tegen? Maar waarom geef je dan ook niet een link naar de hoofdpagina, met een korte beschrijving? Hoe meer deelnemers, hoe meer vreugd, dat geldt nog steeds.

Ik heb een site gevonden met informatie die volgens mij zeker hier thuishoort. Mag ik deze informatie toevoegen?

A. Je mag niet ongevraagd de inhoud van een andere site kopiëren. Op het moment dat je toestemming hebt gevraagd aan de beheerder van de desbetreffende site en diegene akkoord is gegaan met de publicatie van de informatie op zijn site onder de GNU-licentie, dan mag dat wel. Vermeld dan ook de bron van de informatie onderaan de pagina.

Waar kan ik uitzoeken welke kleuren ik met welke bgcolor (achtergrondkleur) code bewerkstellig?

A: BGCOLOR="#000000" t/m BGCOLOR="#FFFFFF" waarbij voor elke positie de waarden zijn: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F

Voor volledige uitleg en kleurenkaart zie hier