KGV:Wiki

Deze pagina is gewijd aan de combinatie KGV / Wiki.

Gegevensbestanden

De verzameling Wiki-encyclopedieën is gestart door een stichting in Florida, de Wikimedia foundation. Zij zorgen voor de facilitering van een aantal databases:

  • Wikipedia: een vrije encyclopedie in meer dan 50 talen
  • Wiktionary: een gratis woordenboek
  • Wikisource: een verzameling Public Domain en FDL gelicenseerde teksten
  • Wikibooks: vrije boeken voor scholen en andere educatieve instellingen
  • Wikiquote: een verzameling uitspraken.
  • Commons: een verzameling licentievrije mediabestanden

Al deze databases draaien op hun zelfgemaakte Wiki software. Deze software is vrijgegeven onder GNU licentie. Bij al deze initiatieven staat de term Publiek Domein hoog in het vaandel.

Deze site gaat een groot deel mee in die gedachte. Voor tekst en afbeeldingen geldt dat overname steeds is toegestaan, mits bronvermelding plaats vindt. Op deze site bevinden zich tekstdelen en afbeeldingen die onder geen enkele voorwaarde overgenomen mogen worden. Dit wordt dan steeds bij de tekst of afbeelding vermeld. Er staat dan telkens iets bij in de trant van: Deze tekst is overgenomen van ... of Deze tekst is ter beschikking gesteld door .... Vaak worden tekst of afbeeldingen belangeloos ter beschikking gesteld om op deze site getoond te worden, om anderen van dienst te zijn. Wanneer dan op de tekst of afbeelding die restrictie ligt, dat het geen Publiek Domein is, dan dient die wens gerespecteerd te worden. Sterker nog, dan dient deze restrictie opgevolgd te worden.

Wiki Dialect

Hoewel er diverse wiki-dialecten bestaan, wordt hier toch echt het kerkraads-limburgs dialect bedoeld. Er is een tweetal dialectversies van de wiki aanwezig. Een is http://li.wikipedia.org/, deze is in het limburgs dialect en vrij lastig te volgen. De andere is redelijk recent en is te vinden op http://ksh.wikipedia.org/. Deze laatste is in het ripuarisch dialect en daarom wat makkelijker te volgen.

De Bronvermelding

Het gebruik van gegevens op deze site staat geheel vrij. Ook voor commerciële doeleinden. Er ligt slechts één restrictie op: bronvermelding. Vermeldt dat de informatie vanuit deze encyclopedie komt. Dat kun je het beste doen door onderstaande informatie over te nemen.

Bron: Encyclopedie Kerkrade
© Kerkrade, Gisteren en Vandaag (1994-2005)
http://www.kgv.nl

Sites

Er zijn legio andere sites die de wikipedia software gebruiken om hun doel te bereiken. Het verzamelen en verspreiden met een gezamenlijk onderwerp is dan steeds kenmerkend voor zo'n site. Onderstaande lijst is een overzicht van enkele sites die in het wild voorkomen.

  • Wereldpagina beschrijft toeristische informatie over steden en landen uit de gehele wereld;

Versie

Meer informatie over de gebruikte software op: kgv:website

2012

In april van dit jaar zijn we verhuisd naar http://www/wickedway.nl. De gehanteerde versie was toen al 1.15.3, maar is tijdens de conversie even teruggezet naar 1.14 om tijdens de upgrade (terug naar 1.15.3) de tekenset aan te passen zodat diacritische tekens correct worden weergegeven. In de laatste weken van het jaar wordt echter weer noodgedwongen overgestapt naar een nieuwe (en dit keer eigen) provider. In die overstap wordt een upgrade naar 1.19.2 uitgevoerd.

2006

De vernieuwde opmaak draait alweer een tijdje naar behoren in de testfase. De verandering is niet gigantisch: een kleurtje hier en een logootje daar. Een belangrijkere verandering is het bestaan van bots. Eind februari wordt een aantal bots in gebruik genomen die met regelmaat over de site lopen en tekstuele veranderingen aanbrengen. Zo is al langer de wens om de schrijfwijze van maandnamen te ontdoen van de hoofdletter, vanwege het eenvoudige feit dat dit incorrect is. Halverweg het jaar wordt versie 1.5.2. ge-update naar versie 1.6.5. Dit gebeurt zonder noemswaardige problemen.

2005

Begin November 2005 wordt de update voorbereid van versie 1.4.2 naar versie 1.5.2. An sich is dit geen gigantische klus. Eigenlijk is het zelfs in een vloek en een zucht gebeurd, met maar één uitzondering. De softwareleverancier heeft zich beperkt in het toestaan van de Latin1 karakterset op de Mysql database. Deze database mag alleen nog gebruik maken van de UTF8 karakterset. Voor normale pagina's is dit geen probleem. Wel voor onderwerpen waar 'rare' tekens in de onderwerptitel voorkomen. In pogingen om eea te realiseren sneuvelt zelfs een keer de database waardoor een backup teruggezet moet worden met alle gevolgen van dien. Nu, op 11-11-05 (over anderhalf uur begint het carnavalsseizoen) draait de site weer en kan eindelijk begonnen worden met de lang beloofde nieuwe opmaak. Ruud habets 11 nov 2005 09:25 (CET)

2004

In November 2004 wordt versie 1.3.6 ge-installeerd en de voorbereiding voor 1.3.8 getroffen