Mijnkamp

(Doorverwezen vanaf Kamp Wilhelmina)

Gevangenis,

Op een aantal plekken in Zuid-Limburg worden in de na-oorlogse jaren van de Tweede Wereldoorlog gedetineerde te werk gesteld in het mijn bedrijf. Behalve in Treebeek, Tuindorp, Geleen en 2 kampen in Brunssum, zijn er ook 2 kampen in Kerkrade. Één kamp bij de Julia in Eygelshoven en één kamp bij de Wilhelmina op Terwinselen.

Kamp Julia

Dit kamp is gevestigd bij de mijn Laura in Eygelshoven. Vanaf 1 juli 1947 worden in dit kamp de gedetineerden opgenomen. Gevangenen als NSB-ers en gewezen SS-ers worden hier gehuisvest en tewerkgesteld in de mijn. Behalve in deze mijn, worden de gedetineerden ook tewerkgesteld in de Domaniale Mijn en de Willem-Sophiamijn in Spekholzerheide. Tot in 1955 is het kamp als zodanig actief. Het aantal bewoners daalt daarna snel tot slechts enkele in 1957. Vanaf februari 1946 wordt Kamp Julia gebruikt als open gesticht voor volwassen wetsovertreders.

pChart

Kamp Wilhelmina

Labelled-kamp-spekheide-deurenberg-driessen-1945.jpeg

Dit kamp is gevestigd bij de Wilhelminamijn in Terwinselen/Schaesberg. Het wordt opgegeven moment (maar zeker in 1945) geleid door Dhr. Deurenberg[1].

het Gevangeniswezen in de Mijnstreek

De kampen worden geleid door deze dienst, die gevestigd is in Kasteel Amstenrade. Algemeen Directeur van het Gevangeniswezen in de Mijnstreek is Chr. A. Arnoldus en P.J.L. Soons is Directeur in Kamp Julia.

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. Afbeelding Labelled-kamp-spekheide-deurenberg-driessen-1945.jpeg dd 1945