Land van Rode

(Doorverwezen vanaf Land van 's Hertogenrade)

Algemeen

Rode houdt verband met de naamgevingen Ra, Rade en dus Roda. Het zijn alternatieve benamingen voor

  1. een open plek in het bos
  2. iets uit de grond halen, rooien
  3. uitroeien

Net als veel ander namen in de omgeving betekent het hier sinds de 9e Eeuw: Het bouwrijp maken van woest landschap[1]

1100

Het gebied Rode is een gebied dat rond 1100 in bezit is van de familie Saffenburg. Het gebied kan het beste omschreven worden als de Gemeente Kerkrade van voor de herindeling op 1 januari 1982, plus dat deel van de Gemeente Herzogenrath dat westelijk van de Worm ligt. Het Land van Rode bestaat in 1136 uit Herzogenrath, Afden, Ritzerfeld, Merkstein en Kerkrade. Wanneer Saffenburg, Mathilde van trouwt met hertog van Limburg, Limburg, Hendrik II van, wordt het Land van Rode, later in 1139, Limburgs. De grens in het Noord-oostden met het Land van Herlen wordt in 1250 gevormd door de Strijthagerbeek.

1634

In 1634 wordt het leenhof gesplitst in een Spaans en een Staats Leenhof[2]. Het Spaanse Leenhof wordt tot 1661 gevestigd op kasteel Rimburg. Het wordt daarna een Spaans-Oostenrijks leenhof en wordt verplaatst naar 's Hertogenrade tot 1795. Het Staatse leenhof is dan al gevestigd tussen 1634 en 1661 in 's Hertogenrade, maar wordt in dat jaar verplaatst naar Gulpen waar het tot 1795 blijft.

1795

Later, aan het einde van de 18e Eeuw, bestaat het Land van Rode uit de ondergeschikte banken Kerkrade, Ubach, Merkstein, Welz-Roerdorp en Simpelveld[3][4]. Met de start van de Franse Revolutie eindigen de oude bestuursvormen in deze regio en daarmee het Land van Rode.

Bestuurders

Verder

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.