Land van Rode (Woningbouwvereniging)

Woningbouwvereniging,


Algemeen

De vereniging wordt opgericht op 21 maart 1916 en gevestigd te Bleijerheide als woningvereniging. Op 4 april 1960 wordt dit Woningbouwvereniging Land van Rode. Te Bleijerheide staat de vereniging bekend als het Kinderheim omdat er in de eerste buurt die gebouwd wordt, gezinnen gehuisvest werden met relatief veel kinderen. Het eerste bureau is dan ook gevestigd te Bleijerheide.

Huisvesting

Op 1 januari 2013 fuseren zij met Woningstichting Ubach over Worms en Woonmaatschappij Hestia groep. Zij gaan verder onder de naam HEEMwonen. Gezien het bereik van deze nieuwe vereniging, valt deze buiten de scope van deze encyclopedie.

Woningstand

Bleijerheide

De eerste buurt waarin gebouwd wordt, is de Voccartkolonie in 1920 waar 72 woningen gebouwd worden. De Lodewijkstraat dateert van 1938 met 18 woningen. Architect van deze woningen is Jan Struyt. De tweede en derde reeks woningen na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd in de Luchesiusstraat en de Angelastraat in 1949. Maar daarvoor is reeds de Voorterstraat in 1947 gebouwd.

Mucherveld

Het Mucherveld volgt in 1951, direct na het eerste Wereld Muziek Concours. Ook uit 1951 dateren de woningen aan de Delversweg.

Rolduckerveld

Begin jaren 60 worden de eerste flats gebouwd. 800 Woningen worden aan de Zonstraat / Hertogenlaan gebouwd en een aantal op Bleijerheide. Op dit moment heeft de vereniging 3700 woningen in bezit in flats en eengezinswoningen. In het Rolduckerveld en op de Holz staan 208 hiervan. De 428 zogenaamde VASCO woningen in het Rolduckerveld zijn gebouwd naar een Amerikaans systeem. Dit, omdat in het Berenbos op dat moment de machines staan om het beton klaar te maken dat dan in het Rolduckerveld verwerkt wordt. Het saneren van het bouwterrein op het voormalig Domaniale Mijnterrein wordt gestart in begin jaren tachtig. In 1993 staan er 200 woningen. De Theater Passage (het Wijngrachtcomplex) bevat 101 woningen.

Voorzitter

Verder

zie ook: