Onderstation

Dit station aan de Rukkerweg is de plek waar hoogspanningslijnen Kerkrade binnen komen.

In dit station wordt door middel van transformatoren de hoogspanning van de hoogspanningslijnen getransformeerd naar een lager voltage. Vanaf de transformator gaat de electriciteit naar verdeelstations. Het station wordt gevoedt vanuit het schakelstation bij Schin op Geul en dat in Heerlen aan de Wickraderweg. Beiden maken deel uit van een ringleiding die start bij de Clauscentrale in Maasbracht.

storing 2007

Op 7 november treedt er om 17:13 kortsluiting op in 1 van de transformatoren. In de gemeenten Kerkrade, Simpelveld en een deel van Landgraaf is er vanaf dat moment geen electriciteit meer. Een reserve-transformator wordt gereedgemaakt en vanaf 18:45 worden de 8 getroffen verdeelstations in fases weer ingeschakeld. Het laatste verdeelstation wordt om 19:38 van stroom voorzien. Tijdens de stroomstoring hebben zowel de politie als de brandweer preventief extra eenheden in het getroffen gebied ingezet en hebben de hulpdiensten twee patiënten die aan een zuurstofapparaat liggen, geholpen. Ook halen zij op twee plaatsen mensen uit een lift. Zorginstellingen zijn voorzien van electriciteit door het inschakelen van hun noodstroomvoorziening in de vorm van agregaten.

Vegla

Vanaf dit station wordt eind jaren '80 van de 20e Eeuw een Hoogspanningskabel aangelegd naar het bedrijf Vegla in Herzogenrath.