Truytstraat

Deze straat vormt de verbinding tussen de Pastoor Schijnsstraat en de Kommerveldlaan met een klein doodlopend gedeelte in de richting van het talud van de autoweg Kerkrade / Brunssum.

Tot op 6 november 1931 heet deze straat Mensheggerweg, die inderdaad verbonden is met de huidige Mensheggerweg. Zij loopt dan als holle weg naar Terwinselen. Sinds 15 december 1971 geeft deze straat aanluiting op de Pastoor Schijnsstraat. Voordat het miljoenenlijntje wordt aangelegd, loopt deze weg rechtdoor als veldweg naar de Hoeve Boerenanstel en verder als voetpad door de weilanden naar Erenstein. Op 7 november 1980 krijgt een gedeelte van de straat, op Kerkraads grondgebied, in Kerkrade dezelfde naam. Een deel van de huidige Molenweg heet in een gegeven periode Truyterweg.

De benaming Truyt komt al in 1850 voor. Het toponiem is bekend in de vormen 'auf der Treut' en 'die Tröte'. Het is een dialectisch woord dat 'modder, moeras' betekent. De Truyt te Eygelshoven is een vochtig, waterrijk gebied, dat afwatert via de Truyterbeek.