Coerver, Wiel

(Doorverwezen vanaf W.J. Coerver)

Oud-voetballer, Trainer,

W.J., Wiel, Coerver wordt geboren op 3 december 1924 in Kerkrade[1][2] en overlijdt in Kerkrade op 22 april 2011[3]. Hij is gehuwd met Maria Junggeburt.

Algemeen

Als hij twee jaar is verhuist het gezin Coerver naar Bleijerheide. Coerver is een meer dan verdienstelijk voetballer en wordt met Rapid JC, in 1956 kampioen van Nederland. Als coach wint hij met Feyenoord in 1974 de UEFA Cup en de nationale titel. Hij traint daarnaast nog enkele andere clubs, waaronder Sparta, NEC en Go Ahead Eagles.

Coerver is (sinds 1977) echter vooral bekend geworden met de Coerver-methode, die gericht is op een zo volledig mogelijke balbeheersing, aangevuld met de nodige techniek. Hij is in tal van landen actief (geweest) om zijn methode aan jeugdige voetballers te onderwijzen. Ook zijn er boeken en DVD's uitgebracht om de oefenstof duidelijk te maken. De Coerver-methode wordt in tal van landen door nationale voetbalbonden en clubs omarmd, zoals bijvoorbeeld door de jeugdafdeling van Manchester United. De methodiek wordt gepromoot door Wiel Coerver Foundation Kerkrade.

In 2007 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau[4].

Carrière als speler

In 1954 wordt het betaald voetbal ingevoerd in Nederland. Hierop vertrekt Wiel van Voetbalvereniging Bleijerheide naar Rapid JC.

Carrière als trainer

In 1974 wint hij met Feyenoord de UEFA Cup[5].

Trivia

  • Motto: Nur wer selber brennt, kann entzünden
  • De Italiaanse regiseur Dario Frandolic werkt in 2018 aan zijn doctoraat aan de universiteit van Lubljana op basis van de onderwijsmethode en voetbalvisie van Wiel[6].

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. Kerkrade Onderweg deel 20
  2. Een enkele bron meldt Vetschau (D) als zijn geboorteplaats
  3. Limburge dd 20181002 pg sport 3
  4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Wiel_Coerver dd 27-12-2016
  5. Kerkrade Onderweg deel 20
  6. Limburge dd 20181002 pg sport 2