Water

(Doorverwezen vanaf Watertappunt)
visvijver Hambosweg

Water komt in Kerkrade voor als beek of als natuurlijke vijver. De Nier wordt voor het laatst vermeld in 1621. De beken die Kerkrade rijk is, zijn onder andere de Crombacherbeek, de Bleijerheiderbeek, de Anstelerbeek, de Anselderbeek, de Worm, de Truyterbeek, de Vrouwezief en de Strijthagerbeek. De categorie category:Water geeft een volledig overzicht.

De vijvers zijn: Cranenweier, visvijvers Rolduc, visvijvers Dentgenbach, visvijver Hambosweg (ook wel VVV vijvers genoemd).

Ter bestrijding van branden wordt vanaf Augustus 1861 door de Domaniale Mijn het water langs de huidige Hoofdstraat afgevoerd. De gemeentelijke brandweer gebruikt dit dan als bluswater. De datum waarop dit niet meer gebeurt is vooralsnog niet bekend.

Waterleiding

Rolduc is de eerste plaats in Kerkrade waar water uit de kraan komt. Hun waterleiding stamt van 17 juni 1887. Het fenomeen waterleiding doet landelijk voor het eerst zijn intrede in 1853 te Amsterdam. Bij een brand in het centrum op 15 october 1861, dient koelwater van de Domaniale Mijn als bluswater. Als gevolg van een beschadigde waterleiding in Aken is er tijdens de Tweede Wereldoorlog op 29 mei 1944 water tekort in Kerkrade.

Watertappunten


Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) opent in 2017 een volgend watertappunt in Kerkrade. Dit vierde tappunt wordt op 25 juli van dat jaar in het stadspark geopend[1]. Eerder al wordt op 23 september 2013[2] een tappunt geopend bij Basisschool de Spoorzoeker. Dit wordt op een vooralsnog onbekende datum opgeruimd, maar eind maart 2016 (en in april 2015[3]) herplaatst[4]. De eerste twee tappunten worden geplaatst in Park West nabij het Roda JC Court, in de plannen aangeduid als Cruyf Court en op het Museumplein bij Continium Discovery Center (op de hoek Kapellaan / Stationsstraat)[5].

Afbeeldingen

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.