Aalmans, Willem J.

(Doorverwezen vanaf William J. Aalmans)
Ouders Ouders
Aalmans, Willem J. X Doris Fuchs
0000
Wimaalmans19520927.jpg

Tolk,

Hij wordt geboren op 8 februari 1914 en overlijdt op 13 maart 1998[1]. Hij wordt op 26 april 1998, bijna 6 weken na zijn overlijden, begraven in Kerkrade-Centrum, op de begraafplaats van de St. Lambertuskerk.

Algemeen

Willem werkt gedurende de Tweede Wereldoorlog bij kantoorboekhandel en drukkerij de Zuid Limburger (NV). Na deze oorlog werkt hij bij het Korps Tolken van de Nederlandse Militiare Missie in Duitsland. Hij wordt zoals te doen gebruikelijk gedetacheerd. Door het Amerikaanse leger wordt hij aan het front ingezet om in bevrijd gebied in de contacten met lokale bevolking bewijsmateriaal te verzamelen. Dit gebeurt onder andere door het opgraven van gefusilleerde (lokale) burgers.

Hij werkt mee aan het boek Kerkrade en de Tweede Wereldoorlog.

Processen

DNWCT-booklet.jpg

Hij maakt deel uit van het Eerste Amerikaanse leger wanneer dit legeronderdeel het werkkamp Nordhausen bevrijd. In dit kamp wordt tot 18 augustus 1943 de V1 ontwikkeld en geproduceerd. 16.000 Russen en Fransen verliezen hierbij hun leven. Als tolk is hij betrokken bij de ondervraging van de kampleiding ter voorbereiding van de Neurenberg en Kamp Dachauprocessen. Zijn ervaringen beschrijft hij in het boek The Dora-Nordhausen War Crimes Trial. ISBN-B0007K88BG info: KB. De processen in Dachau vinden plaats op 7 augustus 1947.

In het voorjaar van 2004 [2] wordt een opmerkelijke vondst gedaan bij een oud-papier ophaalactie in Kerkrade. Tussen dat papier liggen foto's en officiele stukken van de processen in Kamp Dachau zoals die indertijd door Willem verzameld zijn. Deze stukken zijn nu in bezit van 'Gedenkstätte Mittelbau-Dora' dat onder de leiding staat van Jens-Christian Wagner. Deze gebeurtenis staat ook beschreven in de Engelstalige Wiki[3]

Afbeeldingen

Meer afbeeldingen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden in de categorie: AalmansWJ


Verder

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. geboort/overlijdingsdata, website gemeente kerkrade op 18-8-09, ruud habets 18 aug 2009 06:32 (UTC)
  2. http://www.nnz-online.de/news/news_lang.php?ArtNr=19339
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Dora_Trial#Dora_Trial_today