D66: verschil tussen versies

k (Verder)
k (Bot: Verbeterde Maandnaam schrijfwijze)
Regel 4: Regel 4:
 
Democraten '66,
 
Democraten '66,
  
Deze politieke partij wordt opgericht in [[September]] [[1966]], ontstaan vanuit de behoefte aan vernieuwing van het politieke bestel. Aanvankelijk zijn de invoering van een districtenstelsel en  rechtstreekse verkiezing van de premier belangrijke programmapunten. D66 is geleidelijk een centrumpartij geworden, waarbij de nadruk op ''ontploffing'' van het systeem wegvalt. In [[1967]] behaalt D66 zeven Tweede-Kamerzetels, in [[1971]] elf. Tijdens het kabinet-Den Uyl, waarin D66 regeringspartij is, loopt de belangstelling door kiezers sterk terug. Deze leeft weer op na een persoonlijke actie van fractieleider Terlouw: in [[1977]] worden acht zetels behaald. Nadien zakt de partij weer terug; ondanks de vervanging van Terlouw door Maarten Engwirda in [[1982]] daalt het aantal zetels tot een. De comeback van Hans van Mierlo (lijsttrekker in [[1986]]) leidt tot de derde opleving en negen Kamerzetels.
+
Deze politieke partij wordt opgericht in [[September]] [[1966]], ontstaan vanuit de behoefte aan vernieuwing van het politieke bestel. Aanvankelijk zijn de invoering van een districtenstelsel en  rechtstreekse verkiezing van de premier belangrijke programmapunten. D66 is geleidelijk een centrumpartij geworden, waarbij de nadruk op ''ontploffing'' van het systeem wegvalt. In [[1967]] behaalt D66 zeven Tweede-Kamerzetels, in [[1971]] elf. Tijdens het kabinet-Den Uyl, waarin D66 regeringspartij is, loopt de belangstelling door kiezers sterk terug. Deze leeft weer op na een persoonlijke actie van fractieleider Terlouw: in [[1977]] worden acht zetels behaald. Nadien zakt de partij weer terug; ondanks de vervanging van Terlouw door maarten Engwirda in [[1982]] daalt het aantal zetels tot een. De comeback van Hans van Mierlo (lijsttrekker in [[1986]]) leidt tot de derde opleving en negen Kamerzetels.
  
 
==Verder==
 
==Verder==

Versie van 19 feb 2006 om 13:58

Landelijke politieke partij. Deze politieke partij heeft geen lokale afdeling in Kerkrade.

Landelijke gegevens

Democraten '66,

Deze politieke partij wordt opgericht in September 1966, ontstaan vanuit de behoefte aan vernieuwing van het politieke bestel. Aanvankelijk zijn de invoering van een districtenstelsel en rechtstreekse verkiezing van de premier belangrijke programmapunten. D66 is geleidelijk een centrumpartij geworden, waarbij de nadruk op ontploffing van het systeem wegvalt. In 1967 behaalt D66 zeven Tweede-Kamerzetels, in 1971 elf. Tijdens het kabinet-Den Uyl, waarin D66 regeringspartij is, loopt de belangstelling door kiezers sterk terug. Deze leeft weer op na een persoonlijke actie van fractieleider Terlouw: in 1977 worden acht zetels behaald. Nadien zakt de partij weer terug; ondanks de vervanging van Terlouw door maarten Engwirda in 1982 daalt het aantal zetels tot een. De comeback van Hans van Mierlo (lijsttrekker in 1986) leidt tot de derde opleving en negen Kamerzetels.

Verder

http://www.d66.nl/