KGV:Help

Uit KGV
Versie door Kgv (overleg | bijdragen) op 4 nov 2016 om 15:26 (88 revisions imported)
Ga naar: navigatie, zoeken

Algemeen

De hulp die u geboden wordt bestaat uit 2 gedeelten, eigenlijk de doelen waarom u hulp zoekt. Het is meestal zo, dat u hulp zoekt omdat u een pagina wilt gaan bewerken (of aan het bewerken bent). Maar het kan ook zijn dat u wilt weten hoe u bepaalde gegevens op deze site vindt. Voor elk van die onderwerpen vindt u hier beneden een handreiking in de goede richting. Overigens er is ook een Lijst van veel gestelde vragen. Wanneer u meer informatie over het fenomeneen Wiki wilt, kunt u daarvoor terecht op een speciale pagina.

Het benaderen van gegevens op deze site

Zoeken

Op elke pagina is een invoerveld beschikbaar en 2 buttons. In het invoerveld wordt de zoekterm ingevuld. Door te klikken op de button OK wordt direct de pagina getoond van de zoekterm. Wordt deze niet gevonden, dan gaat het programma door alsof op de Zoeken button is geklikt. Er wordt gezocht naar een onderwerp waar de zoekterm in de titel voorkomt of in het tekstgedeelte.

De zoekterm is niet hoofdlettergevoelig. Dat wil zeggen dat het niet uitmaakt of er burgemeester of BURgeMEEsTer wordt gevuld. De resultaten zijn hetzelfde. De zoekmethode kan niet omgaan met onvolledige zoektermen. Zoeken naar Paroch of Paroch* levert geen resultaten op, Parochie of Parochies wel. Tot in januari 2008 was het niet mogelijk om te zoeken op woorden die kleiner waren dan 4 letters. Vanaf die datum kan ook gezocht worden op woorden van 3 letters.

Rubrieken

De term Rubriek wordt op deze site gelijkgesteld aan: Categorie en Category. De termen worden alle drie willekeurig gebruikt. Ze betekenen steeds hetzelfde: een groep onderwerpen met gezamenlijke kenmerken. Er is een pagina beschikbaar met daarop alle rubrieken die op dat moment vanaf een bepaalde pagina gegenereerd is. Wat dat overzicht niet laat zien, is de onderlinge samenhang. Sommige Rubrieken zijn te splitsen naar andere Rubrieken. Onderstaand overzicht laat die samenhang (onvolledig) wel zien.

Uiteraard staat op de pagina van de hoofdcategorie de beschikbare subcategorieën.

Willekeurig Artikel

In de linkerkolom van de hoofdpagina staat de optie Willekeurig artikel. Deze geeft toegang tot een willekeurig gekozen artikel uit de beschikbare database. De pagina's uit het naamgebied: kgv horen daar niet bij.

Bladeren

Op diverse plekken staat een alfabet weergegeven waar de afzonderlijke letters toegang geven tot de categorie van die letter. De Bladerpagina is iets geheel anders. Deze laat de index van de encyclopedie zien vanaf een bepaald punt dat je zelf bepaalt. Dat kan 1 beginletter zijn, maar ook meerdere, bijvoorbeeld rod, voor alle pagina's over Roda, Rode, Rodu, etc.

GeoInfo

Op sommige pagina's staat een verwijzing naar GeoInfo vermeld. Deze staat steeds:

 1. In de beschrijving van de eerste thumbnail (rechtsboven) van een onderwerp
 2. Als onderdeel van het pagina-onderdeel VERDER

Deze verwijzing roept een pagina op waarop de aangegeven plaats wordt getoond op de Kadasterkaart van 1832. Dit gebeurt door een speciaal daarvoor geschreven programma in PHP. De coördinaten worden aangegeven in het WMS coördinatenstelsel. Het kaartmateriaal is afkomstig van de Universiteit van Amsterdam. Op de gepresenteerde pagina staat een link naar de Mapserver van deze universiteit waar meer kaartmateriaal beschikbaar is. Links op de pagina geven ook toegang tot afbeeldingen van de gekozen plek in andere jaren (1804, 1832 en 1930).

Het GeoInfo link wordt in een pagina gegenereerd door het sjabloon geoinfo. GeoInfo wordt bijvoorbeeld opgeroepen als:

{{Geoinfo|Kerkrade|Kerkrade|193357.786682|315933|205460.213318|326808}}

Zie ook: Geografische_Info

Het bewerken van onderwerpen op deze site

Tot 14 februari 2007 was het mogelijk om artikelen anoniem te bewerken. Vanwege het grote aantallen Vandalisme-aanvallen op artikelen is besloten dit niet meer toe te staan. Bewerken is nog steeds heel eenvoudig. Je zult je wel eerst moeten aanmelden via de link rechtsboven in het scherm.

De inhoud van Criteria

Door KGV is in de loop der jaren een aantal criteria opgesteld die van toepassing zijn op de onderwerpen die in de encyclopedie zijn opgenomen. Dit is gedaan om de gigantische hoeveelheid onderwerpen af te bakenen, waardoor de inhoud van de encyclopedie overzichtelijk wordt. Voor deze criteria is een aparte pagina opgesteld.

Bronvermelding

Voor veel onderwerpen is het van belang dat wordt aangegeven waar de gegevens vandaan komen. Op de discussiepagina van het onderwerp dient daarom de bronvermelding te worden opgenomen. Doe dit (als dit nog niet gebeurd is) door de volgende tekst daar op te nemen:

==Bronvermelding==
*Bron, specificatie, ~ ~ ~ ~

De vier tildes type je overigens zonder spatie. Er wordt dan je gebruikeresnaam en de datum van wijziging neergezet. Zo kan altijd nagegaan worden wie de bronvermelding neergezet heeft. Als de genoemde bron ook een onderwerp in deze encyclopedie is, neem je die pagina op in de categorie [[Category:kgv:Bronvermelding]].

Het aanmaken van een kopje en het opnemen in de categorie kan ook door het plaatsen van het sjabloon bronvermelding. Van een aantal bronnen is een sjabloon aangemaakt dat de bronvermelding op steeds dezelfde manier gebruikt. Ook wordt dan steeds een link gelegd naar de pagina waarop de daadwerkelijk bron beschreven wordt. Vandaar uit kunnen de referenties (aanroepende pagina's) vermeld worden. Met deze laatste optie kun je zien welke onderwerpen beschreven worden vanuit de bron.

In de situatie van (Bron: De Straatnamen in Kerkrade Referenties)

ziet dit sjabloon er als volgt uit:
(Bron: De Straatnamen in Kerkrade
[http://www.kgv.nl/wiki/index.php?title=Speciaal:Whatlinkshere
&target=Straatnamen_in_Kerkrade Referenties])

Geografische Info

Met de extensie Maps kan geografische informatie bij een item geplaatst worden. De extensie wordt gevuld door het sjabloon Display. Dit roept de extensie aan met een variatie aan coordinaten en extra informatie. De coordinaten van onderwerpen kan bij GoogleMaps handmatig opgezocht worden, maar de maker van de extensie heeft ook een opzoek functie gemaakt. Er is dan wel nog enig kopieer en plakwerk te verrichten.

Het plaatsen van een afbeelding

De meest eenvoudige manier voor het plaatsen van een afbeelding is door in het bewerkingskader de cursor neer te zetten op de plek waar de foto dient te komen. Daarna klikt u op op de afbeeldingsbutton op de bewerkbalk. In het bewerkingskader verschijnt de tekst: [[Afbeelding:Example.jpg]]. De afbeelding verschijnt dan in de originele afmetingen op de gewenste plek. Voor meer opties is een aparte helppagina beschikbaar: kgv:Foto's Toevoegen. Zorg er voor dat wanneer je een foto beschikbaar hebt gesteld, dat je aangeeft in welke categorie de foto valt en of de foto Publiek Domein (Eigendom) is ja of nee.

Uiteraard moet de afbeelding eerst ge-upload worden. Wanneer je een afbeelding upload, ga je er mee accoord (het wordt tijdens het uploaden nog eens uit de doeken gedaan) dat de eigenaar van de foto accoord gaat met feit dat de afbeelding hier geplaatst wordt. Denk er aan dat de afbeelding in de goede categorie geplaatst wordt en of er wel of geen auteursrecht op rust.

Er komt een datum in de tekst voor

Wanneer er een datum in de tekst voorkomt zet je een korte omschrijving daarvan op de pagina van de betreffende datum (zonder jaartal). Maar daarbij zoveel mogelijk gebruik van de voorbeelden. Vermeldingen onder een jaartal vinden alleen plaats wanneer je wel het jaartal weet, maar geen specifieke datum. Natuurlijk leg je altijd 2 links: 1 naar de datum en 1 naar het jaartal. Als je wilt kun je ook een link leggen naar Kalender.

Er komt een ISBN nummer in de tekst voor

Wanneer in de tekst over het onderwerp een ISBN nummer voorkomt zoals in het artikel Roffe noa de Hemet: ISBN-907024607X info: KB, dan kan er extra informatie verkregen worden.

Achter elk ISBN nummer wordt een verwijzing aangemaakt met als referentie-tekst KB. Dit staat voor Koninklijke Bibliotheek. Omdat het sjabloon als parameter het ISBN nummer krijgt, is het vervolgens heel eenvoudig om informatie bij KB op te vragen over dit ISBN nummer.

Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van het sjabloon isbn worden er links gegenereerd die niet altijd correct werken. Dit is sterk afhanklijk van de software versie. Wanneer overigens de tekst ISBN en nummer niet goed wordt geschreven, wordt ook de link niet goed gegenereerd, zoals in:

 • ISBN nummer 907024607X
 • ISBN 90.70.24.607.X
 • ISBN 90 70 24 607 X
 • I.S.B.N. 907024607X

Wat zijn sjablonen

Er is een aantal zaken die veel te vaak terugkomen om telkens weer opnieuw te moeten typen. Zo zie je op datumpagina's (Bijvoorbeeld 4 september) een keurige verwijzing naar andere datums in die maand. Dit gebeurt allemaal door een Sjabloon in de tekst op te nemen. Enkele veel gebruikte sjablonen zijn:

 • cat
 • straatnamenkerkrade
 • bronzuidlimburger

Bedenk overigens bij het cat sjabloon dat je na het sjabloon de categorie vermeldt en afsluit met twee rechte haken (]]). Een volledig overzicht van alle gebruikte sjabloons zie je op de pagina: KGV:Sjablonen.

Opsommingen en tabellen

Er was tot in 2010 geen voorkeur voor het gebruik van opsommingen of tabellen. Meestal had een opsomming de voorkeur vanwege de overzichtelijkheid tijdens het bewerken. Tabellen werden meestal alleen gebruikt wanneer de hoeveelheid gegevens in een opsomming een bepaalde structuur vertoonde. Hoewel de stijlfunctie prettytable reeds lang beschikbaar was in de software is die eigenlijk nooit getest en/of ge-implementeerd. Tot in februari 2010.

Vanaf die datum is een aantal opsommingen omgezet naar een tabel in Pretty Tabel formaat. Dit heeft tot voordeel dat een oude discussie verdwijnt (moet een opsomming van jong naar oud of van oud naar jong getoond worden). Het sorteren van een tabel is nu gemakkelijker dan ooit. De tabel wordt gemaakt door een een Prettytable- sjabloon aan te roepen. Een voorbeeld vind je hier beneden:

{{Prettytable3|kolom1|kolom2|kolom3}}
||5||C||groen
|-
||3||F||geel
|-
||6||X||groen
|-
||1||A||rood
|-
||9||M||bruin
|-
|}

Dit levert:

? kolom1 kolom2 kolom3
5 C groen
3 F geel
6 X groen
1 A rood
9 M bruin

In eerste instantie wordt de tabel getoond zoals zij ook is ingevoerd, ongesorteerd. Wanneer op het wiebertje naast de kolomknop geklikt wordt, wordt die kolom oplopend gesorteerd (de rest volgt uiteraard). Nog een keer klikken sorteert aflopend. Er is alleen een versie voor 3 en 5 kolommen, maar het aanpassen daarvan voor een x-koloms versie is relatief eenvoudig. Het eerste vraagteken voor de kop van de eerste kolom leidt naar deze beschrijving.

Naar behoefte kan ook de bijbehorende

{{row3|EEN|TWEE|DRIE}}

gebruikt worden om de regels vast te leggen. Het enige verschil met de weergave in het voorbeeld hierboven is, dat de regels vertikaal uitgelijnd zijn. Als de tabelcellen dus niet meerdere regels beslaan, maakt het visueel niets uit welke methode gebruikt wordt.

Voetnoten

Sinds juli 2006 is het mogelijk voetnoten[1]op een pagina te plaatsen. De techniek hiervoor wordt hieronder weergegeven.

Eerst wordt in de tekst een verwijzing naar de voetnoot en de daadwerkelijk evoetnoot tekst opgenomen. ..is het mogelijk voetnoten< r e f > Een voetnoot...< / r e f > </nowiki Daarnaast moet onder aan de pagina van het onderwerp een plek gemarkeerd worden waar de voetnoten geplaatst worden. <nowiki> < r e f e r e n c e s / >

Deze techniek wordt ook gebruikt om meer informatie over ISBN nummers op te vragen. De voetnoten worden gemaakt door gebruik te maken van de extensie Cite.PHP[2]. Deze methode laat het niet toe dat de verwijzingen naar de voetnoten en de voetnoten zelf opgenomen worden in een sjabloon.


 1. Een voetnoot is een stukje tekst dat zijdelings met de gegeven informatie te maken heeft. Het dient slechts ter verduidelijk van een woord en heeft verder geen relatie met de rest van de tekst.
 2. Mer informatie over Cite.php is te vinden op de pagina: http://meta.wikimedia.org/wiki/Cite/Cite.php_(nl)