Kirchröadsjer Plat

Versie door Kgv (overleg | bijdragen) op 1 jan 2019 om 12:35 (Producten)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Dialectvereniging[1],

Algemeen

Deze dialectvereniging is opgericht op 21 maart 1974. Zij ontstaat uit de Kring Kerkrade van Veldeke. De mede-oprichters zijn: Stelsmann, Hans, Jeu Paffen en Friets Ploum. Zij plaatsen in oktober 1973 een oproep in Zuid Limburger (weekblad) naar platschrijvers om zich te verenigen.

Producten

De volgende uitgaves zijn door deze vereniging uitgegeven:

Kweer durch ós plat
Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum wordt in december 2014 dit boek uitgegeven. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Wethouder Leo Jongen. Het bevat een bloemlezing van 112 verhalen en gedichten van 32 schrijvers die in de afgelopen 40 jaren al eerder gepubliceerd zijn.
Dialekkalender
Deze kalender wordt sinds 1981[2] jaarlijks uitgegeven, is voorzien van foto en tekeningmateriaal en vermeldt tevens belangrijke (verenigings)evenementen. Van een aantal keren is bekend aan wie het eerste exemplaat wordt uitgereikt:
Krisjesjiechtens en -Jediechte in ós Moddersjproach
Verzameling kerstverhalen en -gedichten. Meer ...
Morje junt vier wieër
Dit is een kinderboek voor alle leeftijden. Het boek is niet de winkel te koop, maar kan bij de vereniging zelf verkregen worden.
Dialekkwartet
Op 3 november 2007 presenteert de vereniging twee verschillende sets van dit kwartetspel. De spelen zijn geïllustreerd door Sturtz, Hélène.
Kinger vuurleësbóch
Op 20 maart 1999 wordt dit boek gepresenteert. De eerste exemplaren worden overhandigd aan de burgemeesters van Kerkrade en Herzogenrath. De illustraties zijn van Sturtz, Hélène.

Voorzitters

Verder

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. http://dialekverainkirchroa.nl/ dd 20180620
  2. tekst op de voorpagina van de tweede editie in 1982
  3. Eigen waarneming, RH dd 20181027