Laethof: verschil tussen versies

(Pand)
Regel 19: Regel 19:
 
==Pand==
 
==Pand==
 
Het pand [[Laethof]] ligt aan de straat [[Laethof]].
 
Het pand [[Laethof]] ligt aan de straat [[Laethof]].
 +
 +
Het pand wordt tot in de jaren 80 van de [[20e Eeuw]] gebruikt als gemeentehuis. De bouw achter het pand is dan gemeenteloods. In de voormalige gemeenteloods is nu [[Scouting Eygelshoven]] gevestigd. Het pand zelf wordt vanaf een vooralsnog onbekende datum gebruikt door heemkundevereniging [[Eygelshoven door de Eeuwen heen]].
  
 
Sinds [[1 april]] [[2006]] is hier ook Stichting [[Laurafonds]] gevestigd.
 
Sinds [[1 april]] [[2006]] is hier ook Stichting [[Laurafonds]] gevestigd.
 
[[category:L]]
 
[[category:L]]
 
[[category:Organisatie]]
 
[[category:Organisatie]]

Versie van 25 apr 2006 om 18:59

Laethof
Laethof

Bestuur

Dit is rond 1600 een van de manieren om recht te spreken. Het Laethof wordt ook wel leenhof genoemd.

Kerkrade
Het wordt in Kerkrade gevormd door de abt van Kloosterrade en enkele leenmannen. Zij bespreken de geschillen tussen de abt en de Laten of Horigen. Voor de burgerlijke rechtspraak is in die tijd de Schepenbank van toepassing.
Eygelshoven
Mansart de Maulde, Wilhelm van komt op 6 december 1612 in bezit van de Heerlijkheid van Eygelshoven. In het verleden wordt het Laethof ook wel Tripsenhof genoemd, naar de naam van een van de Heren, van Berghe-Trips.

Stadhouder

Onderstaande personen zijn stadhouder van het Laethof in Eygelshoven in de genoemde periode. Wanneer bekend is of zij ook eigenaar zijn of zelfs bewoner zijn van het Laethof, dan staat dit hierboven vermeld bij de eigenaren van het pand Laethof.

Het Laethof zetelt dan in Hoeve Laethof.

De Straat

De Kom,

Dit is een doodlopende straat vanaf de Putstraat.

Pand

Het pand Laethof ligt aan de straat Laethof.

Het pand wordt tot in de jaren 80 van de 20e Eeuw gebruikt als gemeentehuis. De bouw achter het pand is dan gemeenteloods. In de voormalige gemeenteloods is nu Scouting Eygelshoven gevestigd. Het pand zelf wordt vanaf een vooralsnog onbekende datum gebruikt door heemkundevereniging Eygelshoven door de Eeuwen heen.

Sinds 1 april 2006 is hier ook Stichting Laurafonds gevestigd.