Laethof: verschil tussen versies

Regel 2: Regel 2:
 
[[Afbeelding:laethof2.jpg|thumb|Laethof]]
 
[[Afbeelding:laethof2.jpg|thumb|Laethof]]
 
__TOC__
 
__TOC__
==Bestuur==
+
 
Dit is rond [[1600]] een van de manieren om recht te spreken. Het Laethof wordt ook wel leenhof genoemd.
 
===[[Kerkrade]]===
 
Het wordt in [[Kerkrade]] gevormd door de [[abten|abt]] van [[Kloosterrade]] en enkele leenmannen. Zij bespreken de geschillen tussen de [[abten|abt]] en de Laten of Horigen. Voor de burgerlijke rechtspraak is in die tijd de Schepenbank van toepassing. Onderdeel van dit Leenhof is Leengoed [[Klein Winselen]]. Op naam van prinses Maria [[de Ligne]] wordt het leen in [[1732]] verheven namens de dan nog minderjarige prins Charles Lamoral [[de Ligne]] en vervolgens in [[1740]] door Charles Lamoral [[de Ligne]] zelf.
 
  
 
===[[Eygelshoven]]===
 
===[[Eygelshoven]]===

Versie van 10 feb 2007 om 12:25

Laethof
Laethof


Eygelshoven

Mansart de Maulde, Wilhelm van komt op 6 december 1612 in bezit van de Heerlijkheid van Eygelshoven. In het verleden wordt het Laethof ook wel Tripsenhof genoemd, naar de naam van een van de Heren, van Berghe-Trips.

Stadhouder

Onderstaande personen zijn stadhouder van het Laethof in Eygelshoven in de genoemde periode. Wanneer bekend is of zij ook eigenaar zijn of zelfs bewoner zijn van het Laethof, dan staat dit hierboven vermeld bij de eigenaren van het pand Laethof.

Het Laethof zetelt dan in Hoeve Laethof.

De Straat

De Kom,

Dit is een doodlopende straat vanaf de Putstraat.

Pand

Het pand Laethof ligt aan de straat Putstraat 17.

Het pand wordt tot in het begin van de jaren 80 van de 20e Eeuw gebruikt als raadszaal van de gemeente Eygelshoven. De bouw achter het pand is dan gemeenteloods. In de voormalige gemeenteloods is nu Scouting Eygelshoven gevestigd. Het pand zelf wordt vanaf een vooralsnog onbekende datum gebruikt door heemkundevereniging Eygelshoven door de Eeuwen heen.

Sinds 1 april 2006 is hier ook Stichting Laurafonds gevestigd.