Old Hickoryplein: verschil tussen versies

k (Bot: Adding category O/Book)
 
(12 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
[[File:Ambachtschool-2006.jpg|thumb|Het beeld wordt in eerste instantie geplaatst bij de lantaarnpaal rechts, boven de auto]]
 
Dit plein in het Centrum van [[Kerkrade]] wordt omgeven door de straten: [[Smedenstraat]], [[Marktstraat]] en [[Meester Absilstraat]].
 
Dit plein in het Centrum van [[Kerkrade]] wordt omgeven door de straten: [[Smedenstraat]], [[Marktstraat]] en [[Meester Absilstraat]].
  
De originele naamgeving is [[Ambachtsplein]]. Tot in [[1919]] wordt gebied, [[Maarveld]] genoemd. De huidige naamgeving dateert van [[7 februari]] [[1945]]. Aan het plein ligt de [[Ambachtschool]]. In 1999 worden de verbindingen met de [[Marktstraat]] en de [[Smedenstraat]] voor verkeer afgesloten.
+
De originele naamgeving is [[Ambachtsplein]]. Tot in [[1919]] wordt gebied, [[Maarveld]] genoemd. De huidige naamgeving dateert van [[7 februari]] [[1945]]. Aan het plein ligt de [[Ambachtschool]]. In [[1999]] worden de verbindingen met de [[Marktstraat]] en de [[Smedenstraat]] voor verkeer afgesloten.
  
[[Afbeelding:Ambachtschool-2006.jpg|thumb|Het beeld is nog net zichtbaar bij de lantaarnpaal rechts, boven de auto]]
+
 
Op [[10 september]] [[1994]] wordt op het grasveld van het [[LTS]]gebouw een beeld onthuld dat herinnert aan de bevrijding. Dit gebeurt in het bijzijn van 150 veteranen, oud-strijders van de 30e infanterie Old Hickory Divisie, de bevrijders van Kerkrade.
+
[[File:Soldaat.bij.ambachtschool.klein.jpg|thumb]] [[File:Soldaat old hickoryplein 2.jpg|thumb]]
 +
Op [[10 september]] [[1994]] wordt op het grasveld van het [[LTS]]gebouw een beeld van een [[Amerikaanse militair]] onthuld dat herinnert aan de bevrijding. Dit gebeurt in het bijzijn van 150 veteranen, oud-strijders van de 30e infanterie Old Hickory Divisie, de bevrijders van Kerkrade. In de zomer van [[2011]] krijgt het beeld een meer prominente plek, links van het schoolgebouw.
  
 
;Nieuwe naam
 
;Nieuwe naam
Regel 11: Regel 13:
 
==Evenementen==
 
==Evenementen==
 
Steevast is dit plein in gebruik als evenemententerrein. Met regelmatig worden hier [[circus]]sen opgebouwd. Tot in [[2004]] is het plein ook in gebruik als [[kermis]]terrein. Deze functie krijgt het ook weer vanaf een vooralsnog onbekend jaar, maar zeker in [[2008]].
 
Steevast is dit plein in gebruik als evenemententerrein. Met regelmatig worden hier [[circus]]sen opgebouwd. Tot in [[2004]] is het plein ook in gebruik als [[kermis]]terrein. Deze functie krijgt het ook weer vanaf een vooralsnog onbekend jaar, maar zeker in [[2008]].
 +
{{cat|1919}}
 +
{{cat|1945}}
  
[[category:O]]
+
[[Category:O]]
[[category:straatnamen]]
+
[[Category:Straatnaam]]
 +
[[Category:O/Book]]

Huidige versie van 19 feb 2017 om 22:06

Het beeld wordt in eerste instantie geplaatst bij de lantaarnpaal rechts, boven de auto

Dit plein in het Centrum van Kerkrade wordt omgeven door de straten: Smedenstraat, Marktstraat en Meester Absilstraat.

De originele naamgeving is Ambachtsplein. Tot in 1919 wordt gebied, Maarveld genoemd. De huidige naamgeving dateert van 7 februari 1945. Aan het plein ligt de Ambachtschool. In 1999 worden de verbindingen met de Marktstraat en de Smedenstraat voor verkeer afgesloten.


Soldaat.bij.ambachtschool.klein.jpg
Soldaat old hickoryplein 2.jpg

Op 10 september 1994 wordt op het grasveld van het LTSgebouw een beeld van een Amerikaanse militair onthuld dat herinnert aan de bevrijding. Dit gebeurt in het bijzijn van 150 veteranen, oud-strijders van de 30e infanterie Old Hickory Divisie, de bevrijders van Kerkrade. In de zomer van 2011 krijgt het beeld een meer prominente plek, links van het schoolgebouw.

Nieuwe naam

Het plein wordt op 25 februari 1945 genoemd naar de Old Hickory divisie van het amerikaanse leger. Dit gebeurt op dezelfde datum, tijdens een plechtigheid op het plein in aanwezigheid van generaal Leland S. Hobbs (overleden in 1967), Burgemeester Habets, Gerardus Hubertus Alphonse, de officieren van de Old Hickory divisie en vele inwoners. De onthulling vindt plaats om 14:30. De muzikale bijdrage komt van Koninklijke Harmonie St. Caecilia 1843 Kerkrade. Behalve een oorkonde ontvangt generaal Leland S. Hobbs ook een schilderij van het plein van kunstschilder Nols. Het fotomateriaal van deze plechtigheid is afkomstig van Leonard van de Werff die hiervoor ontheffing heeft gekregen van Sam M. Myers, Luitenant Kolonel van het Amerikaanse leger.

Evenementen

Steevast is dit plein in gebruik als evenemententerrein. Met regelmatig worden hier circussen opgebouwd. Tot in 2004 is het plein ook in gebruik als kermisterrein. Deze functie krijgt het ook weer vanaf een vooralsnog onbekend jaar, maar zeker in 2008.