St. Johannes de Doperparochie

Versie door Kgvbot (overleg | bijdragen) op 29 apr 2017 om 11:22 (vertaal)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Deze parochie in Eygelshoven is de enige parochie in Kerkrade met twee gelijknamige kerken.

De parochie Eygelshoven moet van zeer oude datum zijn. Mogelijk uit de tijd van Karel de Grote, omstreeks het jaar 800. Ook het eerste kerkgebouw (St. Johannes de Doperkerk I) moet van hoge ouderdom geweest zijn. Resten van dit oudste bouwwerk zijn nog te zien aan het onderste gedeelte van de toren van het oude eerste kerkje van de parochie op de Kerkberg, daterend uit de elfde eeuw of vroeger.

Voorzitters

Andere (bestuurs)leden

Kerk

Door de komst van de mijn Laura groeit de bevolking van Eygelshoven zeer snel. In 1900 is het aantal inwoners 633, in 1915 zijn dat er reeds 2217. Een nieuwe kerk is dan dringend noodzakelijk. In 1919 worden onder leiding van pastoor Schijns de eerste plannen gemaakt en in hetzelfde jaar wordt de eerste steen gelegd van het bouwwerk, dat naar de plannen van de architecten Ritzen en Boosten door de N.V. Gewapend Beton Mij uit Breda wordt uitgevoerd. De kerk (St. Johannes de Doperkerk II) wordt in gebruik genomen drie weken voor Pasen 1922. De plechtige inwijding door bisschop Mgr. L. Schrijnen vindt plaats op zondag 7 augustus 1924.

Tot in 1804 behoren de Landgraafse kernen Waubach en Groenstraat tot deze parochie[2].

zangkoor

Het zangkoor St. Johannes de Doper Eygelshoven is verbonden aan deze parochie. Zij is samengegaan met de Heilige Pastoor van Ars parochie.

Referenties

Indien de bron van (delen van) bovenstaande informatie bekend is, is dit hier beneden vermeld.

  1. Startinfo: Gemeentelijke Website bij zijn benoeming tot LidOvON
  2. Uit: straatnamenboek ocgl, ruud habets 15 mrt 2009 07:28 (UTC)