Tweede Wereldoorlog: verschil tussen versies

(Algemeen)
Regel 2: Regel 2:
 
Een [[kalender]]overzicht staat op de subpagina [[Tweede Wereldoorlog/WOII-kalender|WOII-kalender]].
 
Een [[kalender]]overzicht staat op de subpagina [[Tweede Wereldoorlog/WOII-kalender|WOII-kalender]].
 
== Algemeen ==
 
== Algemeen ==
In de vroege ochtend van de [[10 mei|tiende mei]] [[1940]] vallen de Duitse troepen Nederland binnen. Rond 3:30 trekt het Duitse leger vanuit [[Herzogenrath, via [[Rolduc]] en de [[Holz]] naar de [[Nieuwstraat]]. Over de [[Holzstraat|Holz]]- en [[Hoofdstraat]] gaan zij richting [[Kerkade-Centrum]], de [[Markt]]. Gedurende deze oorlog zullen ongeveer 200 Kerkadenaren overlijden als gevolg van oorlogshandelingen.
+
In de vroege ochtend van de [[10 mei|tiende mei]] [[1940]] vallen de Duitse troepen Nederland binnen. Rond 3:30 trekt het Duitse leger vanuit [[Herzogenrath]], via [[Rolduc]] en de [[Holz]] naar de [[Nieuwstraat]]. Over de [[Holzstraat|Holz]]- en [[Hoofdstraat]] gaan zij richting [[Kerkade-Centrum]], de [[Markt]]. Gedurende deze oorlog zullen ongeveer 200 Kerkadenaren overlijden als gevolg van oorlogshandelingen.
  
 
Aanvankelijk tonen de Duitsers weinig interesse voor de [[Limburg]]se mijnen. De particuliere mijnen krijgen een beheerder, terwijl de [[Staatsmijn]]en vooralsnog met rust gelaten worden. Pas wanneer de directeuren Van Iterson en Frowein met ingang van [[31 december]] [[1941]] met pensioen gaan komen ook de Staatsmijnen onder het gezag van Bergaccessor Bruch als gevolmachtigde van de Rijkscommissaris, evenals de tot dan toe buiten schot gebleven [[Domaniale Mijn]].
 
Aanvankelijk tonen de Duitsers weinig interesse voor de [[Limburg]]se mijnen. De particuliere mijnen krijgen een beheerder, terwijl de [[Staatsmijn]]en vooralsnog met rust gelaten worden. Pas wanneer de directeuren Van Iterson en Frowein met ingang van [[31 december]] [[1941]] met pensioen gaan komen ook de Staatsmijnen onder het gezag van Bergaccessor Bruch als gevolmachtigde van de Rijkscommissaris, evenals de tot dan toe buiten schot gebleven [[Domaniale Mijn]].

Versie van 29 apr 2006 om 08:02

Een kalenderoverzicht staat op de subpagina WOII-kalender.

Algemeen

In de vroege ochtend van de tiende mei 1940 vallen de Duitse troepen Nederland binnen. Rond 3:30 trekt het Duitse leger vanuit Herzogenrath, via Rolduc en de Holz naar de Nieuwstraat. Over de Holz- en Hoofdstraat gaan zij richting Kerkade-Centrum, de Markt. Gedurende deze oorlog zullen ongeveer 200 Kerkadenaren overlijden als gevolg van oorlogshandelingen.

Aanvankelijk tonen de Duitsers weinig interesse voor de Limburgse mijnen. De particuliere mijnen krijgen een beheerder, terwijl de Staatsmijnen vooralsnog met rust gelaten worden. Pas wanneer de directeuren Van Iterson en Frowein met ingang van 31 december 1941 met pensioen gaan komen ook de Staatsmijnen onder het gezag van Bergaccessor Bruch als gevolmachtigde van de Rijkscommissaris, evenals de tot dan toe buiten schot gebleven Domaniale Mijn.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de bezetter eind 1941 een algemeen verbod uitgevaardigd verenigingen, stichtingen, instellingen, etc. te benoemen naar levende leden van het Nederlandse koningshuis. Men dringt echter niet aan op naamsveranderingen bij de mijnen, waardoor deze de dans ontspringen.

Verloop buiten Kerkrade

1939
Duitsland tekent op 23 augustus 1939 met Rusland een niet-aanvalsverdrag. Hierdoor nemen de kansen op een oorlog in Europa toe. Duitsland valt Polen binnen op 1 october 1939.
Engeland en Frankrijk verklaren op 3 october de oorlog aan Duitsland.
Op 28 augustus kondigt de Nederlandse regering de Algemene Mobilisatie af
1940
Op 9 april 1940 valt Duitsland Noorwegen binnen. Dan worden ook alle verloven voor de nederlandse militairen ingetrokken.
Op 10 mei 1940 vallen de duitse troepen ons land binnen.
Het koningshuis vertrekt op 14 mei 1940 naar Engeland.
Op 15 mei 1940 capituleert het Nederlandse leger.
Op 27 mei 1940 capituleert het Belgische leger.
Op 24 juni 1940 capituleert het Franse leger.
1941
Duitsland schendt op 22 juni 1941 het niet-aanvalsverdrag met Rusland.
De japanse aanval op Pearl Harbor begint op 7 december 1941.
1943
Mussolini wordt op 23 juli 1943 afgezet.
1944
Op 6 juni 1944 vindt de invasie in Frankrijk plaats vanuit Engeland.
Op 20 augustus wordt Parijs bevrijd
Op 3 september wordt Brussel bevrijd

Verloop in Kerkrade

Een gedetailleerd overzicht staat op de subpagina WOII-kalender.

1940

Op 12 mei 1940 neemt de bezetter bezit van Rolduc. Op 29 mei 1940 is de uitvaart van het 1e kerkraadse oorlogsslachtoffer dhr. Hub Kleynen. Op 13 mei 1943 dienen de radio's ingeleverd te worden.

1943 Kerkklokken

Op veel plaatsen worden tijdens de tweede wereldoorlog kerkklokken weggehaald. In Kerkrade zijn dit: De Gracht (24 mei 1943), Chevremont / Bleyerheide / Kerkrade (8 april 1943), Eygelshoven (16 april 1943), Spekholzerheide (20 mei 1943).

De afloop

Na de Tweede Wereldoorlog wordt een gedeelte van het Domaniale Mijnterrein (ter hoogte van de Kipstraat) gebruikt als interneringskamp voor oorlogsmisdadigers.

In het voorjaar van 1945 richt het amerikaanse leger een aantal rest centers in, in een aantal panden in het centrum van Kerkrade en op Rolduc. Het gaat dan om de volgende lokaties en bestemmingen:

 • Rolduc: hulppost voor soldaten
 • Café-restaurant Rutten aan de Markt: Club Staff Rest Center
 • Pand Lenssen, Einderstraat 49: Finance Office (Financiële Zaken)
 • Winkelpand Frits Göckemeyer, Einderstraat 32: PX Warehouse (Postkantoor)
 • Meubelmagazijn Buck, Hoofdstraat 93: hulppost wordt nooit gebruikt
 • Winkelpand van Laanen, Hoofdstraat 8: hulppost wordt nooit gebruikt
 • Pand Vonhögen, Holzstraat 59: hulppost wordt nooit gebruikt
 • Café Langen, Einderstraat: Officers Club
 • Café Huijnen, Einderstraat 112: Beer garden (Biertuin)
 • Kleuterschool aan de Holzstraat: Club Sahara
 • Restaurant Hanssen, Hoofdstraat 26: Dance hall, Beer parlor (dans- en drinkgelegenheid)
 • Bovenwoning weduwe Vreuls, Holzstraat 12: Officers Mess en Living Quarters
 • Restaurant Vijgen, Holzstraat 55 (Later: Hubertushuis): Dance hall
Oorlogsgraven

In 1946 wordt de Oorlogsgravenstichting opgericht met als doel de aanleg, inrichting en instandhouding van het Nederlandse oorlogsgraf, waar ook ter wereld. Dus ook in Kerkrade. Kijk voor meer informatie op hun website. De consul in Kerkrade (steeds een gemeentelijk medewerker) is tussen 1979 en 2004 dhr. Theo Gunneweg. Deze consul voert het beheer over de 9 kerkraadse oorlogsgraven.

Verder

De Tweede Wereldoorlog staat ook vermeld op de Lijst van oorlogen.